Monday 31 January 2011

MM :: bergen & belgium

gisteren gekidnapped door mijn vriendin Mo.
Geen idee waarheen we zouden gaan.
Bergen op Zoom, bleek, nadat we de stad binnenreden.
Het Wilhelminaveld, bij de (bij mij) welbekende Blokstallen (stadsarchief, gratis parkeergelegenheid). Nog steeds brandde er geen lichtje.
We reden bijna de voordeur van de oude manege binnen (in Bergen op Zoom staan om de haverklap monumentale gebouwen met eeuwenoude geschiedenis), wat sinds kort Poppodium Gebouw T is, maar pas toen we binnen waren en ik de poster las die naast de toiletdeur hing, werd mij duidelijk waarom ze zo geheimzinnig had gedaan.
Mijn verrassing (en die van haar zelf natuurlijk) was dat er drie Belgische bands speelden, waaronder Broken Glass Heroes!! Yippiiee!! Ook Arno (Hintjes, schreeuwlelijk en ex TCMatic) en de volstrekt onbekende Buffoon (die mij ook naderhand niet meer echt vervulden met jolijt maar wel plezierig waren, vooral de drummer...) deden er hun ding, en ik heb een heerlijke middag/avond gehad!!
Onze Max gaat er binnenkort voor zijn opleiding ook leuke dingen doen. Bofkont...

:: broken glass heroes ::

Thursday 27 January 2011

deze week (alvast)


knap van mezelf :: naar naburig dorp gefietst voor iets onzinnigs

mooi :: dochter die zit te schaken (zij snapt de regels wel?!)

irritant :: efteling muziekje wat iPod spelletje begeleid (nu)

eten :: noodles, met kroepoek

uitdaging :: bij mezelf blijven in (voor mij) heel lastige situaties

genoten van :: Milka chocola

ook genoten van :: gesprekje met I.
en therapie
kijk uit naar :: nog een keer Harry Potter (dit keer met vriendin M) en (eerste keer) Social Network (met andere vriendin M)

boek :: ben nog steeds zelf aan het schrijven...

muziek :: adele

bezigheid :: notebookje aan het volkliederen, moet binnenkort op de post...

gevoel :: moe

zin in :: bed

kleur :: oranje

snap nix van :: iPod spelletjes. En schaken...

vrees :: auto bij de garage morgen
(de kosten van de reparatie en eventuele vervanger...)

blij van :: dochter die vol overgave met haar mp3 meezingt
(en niet in de gaten heeft dat ik de kamer binnenkom...

fijn weekend!!

zinnige kunst

vond deze klip op de tube.
Freek de Jonge tegenover een niet begrijpende Marc Marie Huybregts, en een stokende Matthijs van Nieuwkerk. Het is al een paar jaar oud, maar ik heb het net ontdekt, en was meteen geïntrigeerd door de reacties die erop waren geplaatst, onder het klipje zelf. Een aantal reageerders (?) begrepen Freek onmiddellijk, hadden ook geen probleem met zijn 'eis' dat er geen makkelijk publiek naar zijn voorstelling hoefde komen, maar een aantal vond hem een arrogante lul, een elitaire eikel. Ik geloof dat de genoemde voorstelling al op tv is geweest en hij was inderdaad niet makkelijk. Maar dan vind ik Freek sowieso niet makkelijk, hij weet altijd wel op een of andere manier je te verleiden tot een soort gemak, waar hij dan met iets heel scherps je weer wakker schudt. Hij kan een paljas zijn, maar in dienst van het grotere geheel. Hij is geen koddige entertainer. En dat hij vond dat er voor die ene voorstelling geen Makkelijk Publiek hoefde te komen, vond ik eigenlijk wel begrijpelijk.

'Probleem' was alleen, denk ik, dat zodra je als kunstenaar gaat roepen dat jouw kunst te moeilijk is voor een heleboel mensen (die liever ge-entertained worden) dan hoor je meteen bij de arrogante elite, bij diegenen die zichzelf te goed vinden voor de massa. En dat zal hem dus worst zijn, en in die zin kan ik nog heel erg veel leren van mensen als Freek de Jonge. De reacties op het Youtube klipje waren een duidelijk voorbeeld van wat kunst hoort te doen: de spiegel werd voorgehouden en het zei meer over degenen die reageerden dan over Freek zelf.... En in die zin was deze klip heel erg interessant - het eeuwige dilemma tussen kunstenaar zijn (en trouw blijven aan jezelf) en je publiek behagen (en geld verdienen)...

Interessant, kunst...

Wednesday 26 January 2011

kussen-tell

Ooit hadden we een blauw-wit geblokte bank van Ikea.
Door toedoen van kinderen die er graag op sprongen begaf deze bank het na een aantal jaren en hielden we alleen de kussens ervan over. Deze doen nu dienst in de nieuwe bank (van Ikea...), en jarenlang stoorden de blauw-witte blokjes er van niet echt.
Ineens wel.

En dus kwam de mooie stof die ik 6 maanden geleden kocht - in Ikea - heel erg goed van pas.

Tuesday 25 January 2011

buitenspel

he he, hoofd is weer leeg...

Gisteren op het nieuws van de BBC het bericht dat twee commentatoren van Sky een tijdje op de bank mogen vanwege sexistische opmerkingen over de vrouwelijke hulp-scheids, die volgens hen de buitenspelregel niet kende. Voor the Guardian een reden om de Londonse straten op te gaan en een paar mannen te vragen of ze de (vrouwelijke) reporter dan eens haarfijn die regel uit wilden leggen.

Ik ben er niet veel wijzer van geworden...

Meneer G heeft het al heel vaak geprobeerd, uitleggen wat in godsnaam buitenspel is, maar mijn simpele geest kan daar blijkbaar weinig mee. Iets met een lijn en de bal en spelers die er wel of niet voor mogen (die lijn dus)... Maar dan ben ik al afgehaakt. Teveel regels, dat voetbal... Er is dan weer wel meer dan genoeg leuks om naar te staren, bij de spelers, mocht ik toch nog op de bank zitten als de heren G naar een Engelse wedstrijd kijken.

Zucht. Leuk, een huis vol met jongens...

Monday 24 January 2011

MM * vanalleswat *

en toen was het weer maandag...
yeay...
Leeg huis, vol hoofd - dat soort dingen... Veel gepraat dit weekend, diep en heel heftig, en nu wil ik rust...
En leuke muziekskes...

Zoals dezen





Thursday 20 January 2011

deze week

- geinsprireerd door (gejat van) haar -

mooi :: zoon drie die -heel geconcentreerd - een plattegrond tekent van ons huis, en zijn ideale appartement (!)

kleur :: turquoise

leuk :: naar film met lief

lezen :: hartstochtelijk leven - osho

lekker :: chocolade-wortelcake uit onze winkel (viel uit elkaar met het snijden, dus aten wij hem zelf maar op... Tja, je moet wat...)

uitdaging :: geduld hebben met tieners...

zin in :: vroeg naar bed...

ook zin in :: the social network

nog meer zin in :: chocola (oh, en deze...)

fijn weekend alvast!!


Wednesday 19 January 2011

ontploffingsgevaar

Nu ik eens echt in therapie ben, merk ik hoe vaak ik emoties wegstop. En hoeveel lagen eroverheen zijn gegooid, en hoever ik door moet peuteren voordat ik bij de echte emotie ben gekomen waar ik dan weer wat mee kan... Schokkend bijna... Maar wel heel fijn, omdat mijn therapeute heel goed is in doorpeuteren. Heeft ze voor doorgeleerd...
Vorige week bijvoorbeeld, moest ik iets maken van klei, en omdat het van geen kant lukte ging ze mij instrueren, maar dan op zo'n manier dat mijn moeite met kritiek en mijn twijfels over mijn eigen capaciteiten heel mooi naar boven kwamen. Heel duidelijk. Heel confronterend... Diep van binnen was ik boos, maar bij mij was daar blijkbaar een flinke kwak zelfmedelijden overheen gegroeid, omdat dat wel werd geaccepteerd thuis, en woede niet... Toen die woede er uiteindelijk wel uit mocht, voelde het alsof er ergens een stopte uitplopte... De opluchting was groot...
Uiteindelijk zou het de bedoeling zijn dat ik bij een soort van innerlijke kracht kom, stevig in mijn zelf kom te staan, duidelijk mijn grenzen aangevend en me niet laat beïnvloeden door anderen. En daar kom ik vast ook wel, ik voel dat ik er al best wel dichtbij ben, maar daar zullen nog wel wat gecontroleerde ontploffingen voor nodig zijn...

Voor wiens Engels wel oke is, is hier een leuk artikel te lezen

Tuesday 18 January 2011

spelt check

* omdat het kennelijk veel beter door je lijf wordt verwerkt dan tarwe...

* omdat er zoveel meer mineralen en andere nuttige zaken in zitten dan tarwe

* omdat je er van schijnt af te vallen (en daar zwicht ik dan weer heel makkelijk voor)

* omdat het heel erg lekker smaakt...

Ben sinds kort overgegaan op spelt meel. Om brood van te bakken, en koekjes, en bolletjes met of zonder rozijnen... In de winkel komen heel veel mensen met een tarwe intolerantie en hoewel ik die in eerste instantie een beetje aanstellerig vond (ja, echt...) bracht het me toch aan het lezen er over. Het schijnt dat heel veel meer mensen dan ze weten tarwe-intolerant zijn. Dat ons lijf er eigenlijk niet veel mee kan. Dat heel veel last die we hebben van ons lijf komt door een overdosis tarwe, wat echt overal in zit. Dat tarwe zo'n beetje nergens op slaat... Lees er op deze site wat meer over...

Helaas is spelt niet goedkoop, maar ik neem dat graag voor lief, omdat zelf bakken het nog wel te betalen houdt (en het me dus weer aan het bakken heeft gezet, iets wat ik eigenlijk heel graag doe...).
Een simpel recept:
Spelt brood
500 gr speltmeel (of: 100 gr tarwebloem en 400 gr speltmeel)
zakje gist
300 ml lauw water (of: 200 ml sojamelk en 100 ml warm water)
5 gr suiker
5 gr zout
Oven: 200 C

*Maak van de gist en een paar eetlepels water een papje. Laat dit even staan (minuut of 10).

*Maak in de meel (waarin je de suiker en het zout hebt gemengd) een kuiltje, daar giet je het gistmengsel in. Roer er dan heel langzaam een bolletje van, en giet er steeds een beetje water/melk bij. Blijf roeren, laat er steeds een beetje meel bijkomen en ga zo door tot alle vocht bij het meel is geroerd. Dan vorm je met je hand een bol en kneed die voorzichtig. Je voelt vanzelf of het te droog of te nat is (bij te droog deeg doe je er een eetlepel water bij, bij te nat deeg een schep meel). Kneed dit alles met twee handen zo'n vijf a tien minuten tot een stevig deeg is ontstaan en leg het in een kom, met een natte doek erover, en laat dit rustig staan op een tochtvrije plek. Dit mag wel twee uur duren.

*Dan kijk je of het deeg twee keer in volume is gegroeid, duwt de lucht er uit, en kneed het nog heel even. Leg het in de (ingevette) bakvorm, of maak er een rustieke bol van, laat nog en half uurtje tot drie kwartier staan met een natte doek er over en bak er in de over in een half uur een heerlijk broodje van.

Eet smakelijk!!

Monday 17 January 2011

net als in de film...


Twee films dit weekend die wel wat in me losmaakten.
Eentje (beetje illegaal) op dvd en eentje gisteren in Breda in de arthouse bios (die maf genoeg is gesitueerd boven een casino...).

De eerste - Motherhood - was er eentje die aangeraden werd door een collega van meneer G. Een jonge gast nog, wiens vriendin begint te neigen naar baby's en hij vroeg of het inderdaad zo was als in de film. Nee, het is niet zoals in de film (tenzij je in New York woont en omringd wordt door stresskippen die overal een menig over hebben), maar het komt wel dicht bij. Als je een vrouw van eind dertig bent die heel andere aspiraties had voordat de kinderen kwamen en je leven hebt zien verworden tot een brei van spuug, luiers, woede-uitbarstingen (van zowel kind als moeder) en moeheid en daar weinig waardering uit haalt. Als je iemand bent die haar tijd graag anders in zou willen delen, of gewend is haar hersens voor heel andere dingen te gebruiken...

Toen Pops naar de kleuterklas ging, werd het me heel langzaam duidelijk -omdat ik niet meer 27/7 in de kleintjes zat - dat je als moeder in een soort van bel zit. Een heel fijne bel, daar niet van, en als je er in zit is het ook wel heel prettig en duidelijk en o.k., maar eenmaal uit die bel zag ik dat ik een heel ander mens was geworden. Een Moeder...
En het rare is - ik voel me eigenlijk helemaal geen moeder... Ik ben het wel, en ik vind mijn kinderen heel erg prachtig en intrigerend en heerlijke mensen, maar ik kan mezelf niet identificeren als zijnde Moeder...
En daarom is het soms wel grappig als ik nieuwe mensen leer kennen en niet vertel dat ik kinderen heb (laat staan 4), hoe er dan een beeld van je wordt gemaakt, en hoe dat beeld zichtbaar wordt vervormd als de kinderen ter sprake komen. Hoe hun eigen 'dingetjes' duidelijk worden - mannen met een moeder-complex, mannen die moeders niet sexy vinden, vrouwen die er nog net niet agressief van worden, vrouwen die in blijdschap een mede-moeder ontcijferen... De wereld lijkt te zijn verdeeld in Moeders en Niet-moeders...

Maar Uma Thurman en Minni Driver waren behoorlijk oke, en dankzij de vrouwelijke director waren de mannelijke rollen nogal een-dimensionaal, en het zag er best heel tof uit allemaal...
en gisteravond bezochten we - spur of the moment - Les Petit Mouchoirs, een Franse film over een stel vrienden die hun vriendschappen op de proef ziet worden gesteld nadat een van hen een zwaar ongeluk heeft gekregen. Mooie film, mooie beelden, mooie franse heren en dames, en ik ben er nog niet helemaal uit wat ik er van vond. Dacht wel dat het thema 'jezelf mooier/anders/beter voordoen dan je bent', en de behoorlijke zelfingenomenheid van het ploegje (vriend ligt zwaargewond en eenzaam in een Parijs ziekenhuis terwijl ze aan de zuidkust vrolijk hun vakantie vieren) op een interessante manier werd bekeken. En van de beelden van de zee waar ze vakantie houden werd ik nostalgisch naar onze vakanties aan de kust van Cornwall, ooit, heel lang geleden... Glazen wijn tussen de schelpen, lange discussies op de veranda...
Er wordt alleen wel heel veel Frans gesproken (oui, je sais...).

Aanraders wel, allebei...

Thursday 13 January 2011

dag van the triffids

om een of andere reden hoor ik deze heel vaak op de Belgische radio..
Weet iemand iets meer?
Ik bedoel - het is uit 1802 of zo, dus niet erg recent...
Niet dat ik klaag - fijn lied.

Wednesday 12 January 2011

brief ontmoeting


Met een paar mensen lukt het nog wel.
Lange brieven schrijven.
Van vele bladzijden.
Beslommeringen, dingen over de kinderen, mijn eigen dagelijkse dingetjes. Onzin. Wezenlijke zaken.
Heerlijk vind ik dat...
Een beetje als een dagboek bijhouden, maar dan ietsje gecens
ureerd. En je kan hem niet meer nalezen als het opgestuurd is.
En de brieven die weer terugkomen zijn heerlijke stukjes leven, inzichtjes in hoe die ander naar de wereld kijkt, naar jouw wereld.
Hun eigen beslommeringen, onzin en wezenlijke zaken...
Een kennis van me, waarmee ik contact hou via mail,
vond het onzin, brieven schrijven. Je kan de helft van de tijd de ander zijn handschrift niet lezen, en wat bedoelden ze hou eigenlijk echt? En hoe haal je iets weg als het fout is (deze methode misschien??)... weet wel dat hij me zat te plagen, maar het zette me toch aan het denken.
Hoewel ik zonder internet met hem bijvoorbeeld niet eens ooit weer contact had gekregen...

Geef mij maar een echte brief, met doorhalingen en krassen, en onleesbare woorden...

Tuesday 11 January 2011

zondaar

Op Twitter vroeg Loesje: wat zijn jouw zeven zonden voor dit jaar? Beetje lacherig gelezen (die Loesje toch weer...), en er niet meer over na gedacht, maar toen ik net op haar blog zat te snuffelen, leek het me ook wel eens leuk om daar wat langer bij stil te staan... Ik doe nou niet bepaald alles wat God verboden heeft... Een paar dingen misschien, maar zo dwars als ik me misschien van binnen voel, dat komt er nog niet errug uit...

Even nagaan waar er verandering kan komen

dit jaar:

1. ga ik me niet meer schuldig/slecht/lui voelen als ik geen zin heb om te koken en een makelijk pak smurrie opentrek of tot half elf in bed blijf liggen na een drukke week
2. laat ik vaker merken dat ik het ergens niet mee eens ben. Mijn brave, lievige deurmat mag op vakantie...
3. gaat er wat vaker een glas wijn naar binnen - zomaar, omdat ik daar zin in heb
4. verstop ik mijn hartstochten niet meer... Dan maar afkeurende blikken, daar moet ik maar aan gaan wennen... ik ga mijn hart dus echt volgen (spannend!!)
5. durf ik misschien wel eens lippenstift op te doen !?
6. gaat de radio weer gewoon loeihard als er een leuk liedje wordt gedraaid
7. blijft de was gewoon nog een paar dagen liggen, voordat het in de kasten gaat...

hm... Dat zijn er dus zeven... Kan er nog wel een paar bijbedenken... Ben nu op dreef!

Wat zijn die van jullie?!

Monday 10 January 2011

maandag

Maandag dus. Even geen zin in muziekjes. Studio Brussel heeft er al een heleboel mooie voor me gevonden. En jullie hebben zelf vast ook wel een radio in de buurt... Nee, vandaag, nu ik mijn eerste lege ochtend van het jaar 2011 heb wil ik het even hebben over gelukkig zijn. Want gisteren viel er een heel flink kwartje, namelijk dat ik mijn geluk nog steeds zoek waar het niet te vinden is, dus: buiten mezelf. En dat ik daar ook mee kan ophouden. er komen mooie dingen op mijn pad, maar het is nog steeds mijn houding tegenover dat alles wat maakt of ik er van geniet of niet. Na al die boeken en tijdschriften en gesprekken en het eigenlijk ook gewoon diep van binnen wel weten...

"Het is niet de situatie die je een probleem geeft, maar je houding ertegen..." stond al eens vrolijk op onze boeddhistische scheurkalender. Tijd om dat nu eens in de praktijk te brengen...

Sunday 9 January 2011

joepie!

De
Zon
Schijnt!!!!!!


Thursday 6 January 2011

aangepast

een kleine aanpassing op mijn lijstje van vorige week...
Ik was vergeten dat we de film Departed hebben gezien, een Japans verhaal over een cellist die door ontslag doden-verzorgen moet worden. Heel erg mooi, vooral de trailer bekijken!!

slight adaptation in my list of last week..
I'd forgotten that among all the films that we saw last yeas, was also Departed, a Japanese story about a cello-player who needs to find another job after the orchestra he's been playing for seizes to exist, and he becomes a funeral assistant. Very nice..

Wednesday 5 January 2011

beetje björk

Lief en ik zaten vanmorgen aan de ontbijtafel, en het duurde echt heel lang voordat we het opgaven, want de naam kwam echt niet: de band waar Björk in speelde voordat ze solo ging. Nu weet ik het, want Google bracht uitkomst (dank u Google!!!), maar allerlei namen passeerden de revue. Ik kwam weer op titels van liedjes van de band waar we maar niet op konden komen, ('Birthday' en 'Deus') en titels van songs van Bjork zelf die ik zo mooi vind... (volgens mijn schoonzus lijk (of leek) ik op haar?!).

Dus nu een kleine ode aan Björk. En The Sugarcubes (oh ja...)...

björk



sugarcubes


Tuesday 4 January 2011

MM * vrolijks *

Nou ja, weer een dag later, maar muziekjes zullen er komen.
Gelijk met met mijn voornemen: vrolijks...



Saturday 1 January 2011

wensen


eerste post van dit nieuwe jaar...
grappig...
Na twee keer nieuwjaar te hebben gevierd (het is voor mij gewoon geen Nieuwjaar als Big Ben niet heeft geklonken... De klank die uit dat ding komt is zo mooi... en natuurlijk de Schotse doedelzakkenspelers bij de Hootenanny van Jools Holland... ), begint er dus weer een verse kalender vol mogelijkheden... 365 dagen waarin alles kan. En ook aan jullie: en fijn jaar gewenst! Mogen een paar van de dingen op je wensenlijstje uitkomen! Of allemaal - why eigenlijk ook not...
Dit jaar lieten meneer G en ik een wensballon op, zo'n papieren gevaarte waar je door middel van een soort van brandertje het ding laat opvullen met warme lucht en wat dan een heel mooie vlucht maakt boven ons allemaal uit. En wat - volgens Boeddhistsche traditie - de boze geesten van dat jaar meeneemt, de lucht in. Wij geloofden het graag. Onze ballon verdween in de mist die al de hele avond boven de stad hing, maar dat nam het gevoel van hoop en verbluffing niet weg.