Monday, 14 June 2010

- probleemgevoel -

Vanmorgen had ik een mooi, fijn gesprek met een kennis die er net achter is gekomen dat ze hooggevoelig is. Toen ze het zei, een tijdje geleden, dacht ik meteen: ja, dat had ik je tien jaar geleden ook wel kunnen vertellen, maar voor haar was het nogal een binnenknaller. Ze was er helemaal niet blij mee, vertelde ze... Maar er viel wel heel veel op zijn plek...

Ik dacht teug aan een tijd geleden, toen ik er achter kwam dat hoe ik was (sloom, snel geprikkeld, snel angstig, snel in tranen, intens) een naam had, dat het mondjesmaat werd geaccepteerd als een soort van 'type' mens (vreselijke benaming...), zoals je allerlei types hebt die als normaal worden beschouwd. Niet dat het al erg normaal is, hooggevoelig zijn, want je wordt nog steeds gezien als een beetje triest, je kan niet helemaal mee en je bent vast ook een beetje lui, eigenlijk... Oh, en je ontloopt van alles wat een normaal mens gewoon de confrontatie mee aangaat. Eigenlijk ben je dus laf (ja, die kreeg ik even geleden op mijn brood - ik ben een lafaard...).

De vreemde periode die ik op het moment doormaak is daar een duidelijk (voor mij dan) teken van, die door mijn familie-omgeving niet helemaal met liefde en begrip wordt ontvangen. Niet vreemd natuurlijk - als je niet veel begrijpt van hooggevoeligheid, en je hebt geleerd dat zij die hooggevoelig zijn eigenlijk aanstellers zijn, die - zoals ik - al hun hele leven tegendraads en eigen ideeën hebben gehad over van alles, dan is het contrast wel heel erg groot en de kloof moeilijk te overbruggen. Vooral als je niet zo goed bent in confrontaties aangaan, die soms gewoon even nodig zijn. En als diegenen waar je dat probleem mee hebt ook hooggevoelig zijn maar dat niet willen of kunnen zien... Makkelijk is anders...

Mijn kennis is aan het worstelen met de nieuwe manier van naar haar leven kijken, hoopt dat ze ooit een manier kan vinden om het te accepteren, zichzelf te accepteren, zoals het is en een fijn leven kan leiden, al heeft ze er vooralsnog een hard hoofd in.

Voor wie interesse heeft, deze website in het Nederlands kan wat meer uitleg en links geven

5 comments:

Reijmannetjes said...

wat een prachtige foto trouwens !!

li-lisette said...

eigenlijk komt het 'gewoon' neer op jezelf serieus nemen! En er lak aan hebben wat anderen wel niet vinden over hoe jij je leven leeft... (Want laten we eerlijk zijn: wat hebben die nou helemaal met JOU leven te maken?) En of je daar nou hooggevoelig, adhd, dyslectisch, of een willekeurig ander labeltje op plakt, dat helpt alleen om wat dingen van jezelf te plaatsen. Verder gaat het niet. Ieder mens leeft zijn eigen leven en wat anderen denken heeft alleen nut voor die ander.

Om maar even m'n preekstem op te zetten... sorry als ik betweterig overkom. Het is niet mijn bedoeling om het proces van je kennis (of van jou!) af te doen. Maar het stoort me ineens zooo dat er mensen zijn die het idee hebben dat iedereen in de wereld het beste hetzelfde kan zijn!!!

Daniela (Dan) said...

Hi Li!!
Fijn weer van je te horen...
Ja, als het zo makkelijk was... Bij 'vreemden' is het inderdaad wel makkelijker om dingen te bekijken als: nix mee te maken, maar helaas is het bij ons in de familie niet helemaal geaccepteerd dat je het zo aanpakt. Dan wordt je buitengegooid en afgedaan las laf of lastig... En daar is het bij mij nu op vastgelopen...
Maar da's mijn probleem verder...

Alles oke met je winkeltje, baai de wee?

li-lisette said...

Ja je hebt helemaal gelijk. Familie is een ander verhaal! (Hoewel in theorie natuurlijk niet, maar je trekt je er toch meer van aan!) Ik had altijd vreselijk veel last van 'wat mensen van mij zouden denken" maar heb een aantal DOFNA-behandelingen gehad, en eerlijk het viel me laatst ineens op dat het me echt geen barst meer uitmaakt. En ik ben zelfs verbaasd over de invloed die andermans mening zolang op mij heeft gehad...

(DOFNA is een beetje lang om hier uit te leggen, maar google er es op als je meer wilt weten. Ik raad het iedereen aan! Voor mij is het als toveren!)

baai de wee mijn virtuele winkel loopt niet geweldig, maar ik sta straks op een markt en ben daar enorm druk mee. En zenuwachtig voor! Daarom hoor je niet regelmatig van me, maar ik lees hier wel alles, hoor!

Daniela (Dan) said...

ik ga googelen, nee Googlen (hoe schrijf je dat in godsnaam?!). Klinkt errug fijn, beetje toveren kan nooit weg!!

suxes op de markt!!! zal voor je duimen!