Monday, 7 June 2010

- peuren en zwieren -


Las net een heel erg mooi artikel in de Guardian, over het feit dat kinderen tegenwoordig niet alleen adhd oplopen als gevolg van de moderne opvoeding, maar ook Nature Deficit Disorder... Dat de meeste kinderen nog nooit een kever of wormen van dichtbij hebben gezien, dat ze van alles weten over de regenwouden, maar niets over de natuur in de buurt van hun huis. In Engeland is het wellicht nog iets erger dan hier (waar een behoorlijk - door de media aangedikte - angst heerst voor wat er allemaal wel niet zou kunnen gebeuren als kinderen buiten spelen), maar hier is het volgens mij ook best wel steeds erger aan het worden (klaag-zeur).

Hoe krijg je kinderen in vredesnaam warm voor De Natuur en het beter gaan zorgen voor de natuur die er nog is als ze veel liever met Nintendo's, tv's en de computer bezig zijn. Als ze niet vies mogen worden, als ze niet in bomen mogen klimmen (want daar kan je uit vallen...) en in de grond peuren en wormen zoeken? Mijn mooiste herinneringen aan mijn jeugd zijn juist die dingen en als ik de kinderen bezig zie in de tuin, en rondom het huis, dan hoop ik zo dat ze die liefde voor de natuur bij zich kunnen houden en met zich mee kunnen nemen naar hun volwassenheid... Zou het dan echt moeten gaan afhangen van kinderen die naar een vrijeschool zijn gegaan?!

5 comments:

janrot said...

stuitend! hup naar buiten met de kleine viezerikken. Zwarte Torren wil ik aan het eind van de dag met hier en daar een schram en enge beesten in de broekzakken.

janrot said...

o konijnen, het was de andere Daan op jans computer ...

janrot said...

en zal ik je eens iets heel ergs vertellen (nog steeds op jans computer)

wij dachten dinsdag naar Rufus te gaan ... het was afgelopen donderdag ...
SHOCK

daar kwamen we rond halfzeven die avond achter ...
SHOCK

ben er nog niet overheen

Daniela (Dan) said...

och kind toch...
ben je er al een beetje overheen?!
Wat een hoop jammers...
Nou, kom hier nog maar eens een kopje thee drinken om over de schok heen te komen...

Marielle said...

Geen idee of je deze reactie nog leest, maar ik vind het storend dat je schrijft dat kinderen adhd oplopen. Wat nou, oplopen...
Het is een aangeboren afwijking van je hersenen en mijn altijd vieze, dagelijks buitenspelende, in de polder opgroeiende adhd'ertje. Heeft zijn adhd niet opgelopen maar werd er gewoon mee geboren . en geen modder, buitenbeest of regenbui kan daar iets aan veranderen