Tuesday, 18 January 2011

spelt check

* omdat het kennelijk veel beter door je lijf wordt verwerkt dan tarwe...

* omdat er zoveel meer mineralen en andere nuttige zaken in zitten dan tarwe

* omdat je er van schijnt af te vallen (en daar zwicht ik dan weer heel makkelijk voor)

* omdat het heel erg lekker smaakt...

Ben sinds kort overgegaan op spelt meel. Om brood van te bakken, en koekjes, en bolletjes met of zonder rozijnen... In de winkel komen heel veel mensen met een tarwe intolerantie en hoewel ik die in eerste instantie een beetje aanstellerig vond (ja, echt...) bracht het me toch aan het lezen er over. Het schijnt dat heel veel meer mensen dan ze weten tarwe-intolerant zijn. Dat ons lijf er eigenlijk niet veel mee kan. Dat heel veel last die we hebben van ons lijf komt door een overdosis tarwe, wat echt overal in zit. Dat tarwe zo'n beetje nergens op slaat... Lees er op deze site wat meer over...

Helaas is spelt niet goedkoop, maar ik neem dat graag voor lief, omdat zelf bakken het nog wel te betalen houdt (en het me dus weer aan het bakken heeft gezet, iets wat ik eigenlijk heel graag doe...).
Een simpel recept:
Spelt brood
500 gr speltmeel (of: 100 gr tarwebloem en 400 gr speltmeel)
zakje gist
300 ml lauw water (of: 200 ml sojamelk en 100 ml warm water)
5 gr suiker
5 gr zout
Oven: 200 C

*Maak van de gist en een paar eetlepels water een papje. Laat dit even staan (minuut of 10).

*Maak in de meel (waarin je de suiker en het zout hebt gemengd) een kuiltje, daar giet je het gistmengsel in. Roer er dan heel langzaam een bolletje van, en giet er steeds een beetje water/melk bij. Blijf roeren, laat er steeds een beetje meel bijkomen en ga zo door tot alle vocht bij het meel is geroerd. Dan vorm je met je hand een bol en kneed die voorzichtig. Je voelt vanzelf of het te droog of te nat is (bij te droog deeg doe je er een eetlepel water bij, bij te nat deeg een schep meel). Kneed dit alles met twee handen zo'n vijf a tien minuten tot een stevig deeg is ontstaan en leg het in een kom, met een natte doek erover, en laat dit rustig staan op een tochtvrije plek. Dit mag wel twee uur duren.

*Dan kijk je of het deeg twee keer in volume is gegroeid, duwt de lucht er uit, en kneed het nog heel even. Leg het in de (ingevette) bakvorm, of maak er een rustieke bol van, laat nog en half uurtje tot drie kwartier staan met een natte doek er over en bak er in de over in een half uur een heerlijk broodje van.

Eet smakelijk!!

2 comments:

Elly said...

Hoi Daan, allereerst de complimenten voor je frisse en geweldig leuke achtergrond van je Blog!
Ook ik heb niet zoveel met tarwemeel, ik heb bloedgroep B, en volgens de boeken van Peter d ádamo is tarwe een dikmaker bij B, het is niet bewezen, maar ik voel mij veel beter bij Speltmeel, ik eet ze altijd van de C-1000, en er zal voor die prijs ongetwijfeld wel wat gewoon meel tussen zitten, maar het smaakt prima en ik ben er niet meer zo opgeblazen van!
Zelf bakken heb ik nog niet gedaan van Spelt, wie weet? Allemaal aan de lijn in januari? Of beginnen we pas in februari?

Daniela (Dan) said...

jij hebt het wel een beetje verwoord... Ik ben nogal een zelf-bak-nut... Vind het iets heerlijk oer-werelds hebben... (nou nog een ouderwets leuke cottage op de kop tikken...)