Monday, 8 February 2010

- paviljoen met alure -

Toen wij nog in Engeland woonden, gingen wij met enige regelmaat naar Bexhill, een groot naburig dorp aan zee waar de Art Deco architectuur welig heeft getierd. Even hebben wij gedacht er te gaan wonen, maar het kwam er steeds niet van, dus gingen wij menig zondag - of door de week - op bezoek en genoten van de zee, de cafs, de gebouwen en de heerlijke speeltuin in het mooie grote park.

Een van de gebouwen die niet ontkwam aan onze aandacht was deze:

De la warr pavillion

Een multifunctionele ruimte, gebouwd in 1935, in die tijd supermodern, met een theater, een restaurant, een expositieruimte, en een balkon-terras, waar het in de zon zelfs in de winter heerlijk toeven was. Aan de zeekant was er nog een terras met bandstand waar regelmatig voorstellingen waren of muziek gespeeld. Onze Max heeft er nog een Postman Pat ten gehore gebracht, tot plezier van de aanwezige (vooral bejaarde) zonaanbidders... In de loop der jaren - toen de subsidie op was - is het gebouw een beetje in verval geraakt, zag het er elk jaar triester uit, vergane glorie en moest je het mooie met een lampje gaan zoeken.

Bezoeken aan Bexhill sinds we hier wonen werden sporadisch, maar de voorlaatste keer dat we er waren, hadden we met een stel vrienden die uit Eastbourne moesten komen, afgesproken aan de Colonnade, een soort halfrond gebouwtje aan de zeekant, onder het terras van de Pavillion, waar nu een tearoom zit en waar het ook fijn zitten is als het niet te hard waait.Na de thee besloten we een wandeling te maken naar boven, omdat de Pavillion toch wel lokte. Volgens de anderen was er flink verbouwd en begon het zelfs weer een klein beetje hip te worden. Wij liepen de ruimte in via het altijd prachtige trappenhuis en zagen dat het er inderdaad nogal fris en fruitig uitzag... De trap op naar boven onthulde de prachtig gerestaureerde ruimte, met een mooi (en duur...) bistro/restaurant en een expositie waar de hele restauratie in foto's kon worden bekeken. Beneden was nu, naast de box-office, een winkeltje, met moderne kunstigheden, kaarten, boeken e.d. En een ultramodern display ding wat aangaf wie er binnenkort allemaal wel het in het ook al vernieuwde theater zouden komen... Goldfrapp!!! Mark Almond!!! Tricky!!!(?) Een fatsoenlijk filmhuis!!! En ik zag net op de website dat Vampire Weekend er van het weekend waren en dat Leisure Society over een week er staan!??!!! Nondemiljaar... Nou wel...

En op Youtube, terwijl ik zocht naar een klipje van laatstgenoemde band, kwam ik deze tegen:


het trappenhuis

Colonnade, onder het pavillion

No comments: