Monday, 17 December 2012

nog 7...

op veler verzoek {nou ja, mijn vader vooral} een kleine cursus lantaarntjes vouwen, met foto's die je hier op deze site kan vinden voor extra referentie...nodig:
groot vel stevig papier
schaar
waterverf
potlood
liniaal
eventueel slaolie
heel veel geduld...


1. beschilder je vel papier met verschillende kleuren, of wat tinten die je mooi vindt. er hoeft geen patroon op want dat ga je waarschijnlijk niet zien na al het vouwen. laat dit drogen. na het beschilderen kan je er met een stuk keukenrol slaolie overheen smeren, zodat het transparant wordt maar dit hoeft niet perse {wordt ook een behoorlijke smeerboel en vooral bij het oefenen is het niet nodig}

2. teken op het grote vel papier een grote cirkel, van ongeveer 30 doorsnee, groter mag. knip deze zo secuur mogelijk uit.

3. vouw de cirkel in twee, dan in vier, dan in 8 delen. snijd of knip de ronde stukken tussen elke 2 'pizzapunten' af, en vouw dan de cirkel nog eens in 16 stukken {dus elke pizzapunt door midden}.

4. {deze wordt lastig om uit te leggen: kijk vooral naar de foto's...}. vouw nu de kanten zodanig dat je met een vierkant eindigt. open deze weer en draai het geheel een kwartslag. vouw nu de 'open' kanten zodat je een soort van 8 hoeken krijgt (zie foto's...)


5. vouw de punten van je vierkant terug, om het vouwen straks makkelijker te maken, doe hetzelfde met het ander vierkant wat je hebt gemaakt. ga dan voorzichtig de driehoeken die je nu hebt terugvouwen, en je merkt dat ze een voor een naar achter geduwd worden. ga hiermee door tot je ze alle 8 hebt gedaan.

het is even pielen en proberen, maar als je er een paar gedaan hebt, dan wordt de logica wel duidelijk...

6. na 8 keer vouwen zou je bovenstaande vorm moeten krijgen (af en toe de vouwen goed aanscherpen) en dan kan je met je hand in je vorm, om zo voorzichtig, met tegen-duwen aan de buitenkant, de bodem erin te vormen.

plaats een kaarsje in je lantaarn, en voila: je hebt je eigen prachtige zelfgevouwen lantaarntje...

mocht het echt niet lukken, kan je altijd naar je dichtstbijzijnde Vrije School om hulp te vragen...
en ik wil ook best een keer een 'workshopje' doen als daar voldoende interesse voor is...


deze kaars brandt nu voor een lieve kennis van me...

No comments: