Friday, 26 June 2009

- psycho-kuren -


Niet net als Daan tussen de visjes, maar gewoon zelf, thuis, dichtbij mezelf, ben ik aan het kuren geslagen. Spiritueel psyche-kuren, met behulp van een vel papier en een pen, en vele tissues... Een bezoek aan de weegschaal, waar normaal nooit batterijen inzitten omdat ik niet wil zien wat het stomme ding aangeeft als ik erop ga staan, haalde mij uit een soort van illusie die ik had over mijn gewicht, een droom die als een flinke zeepbel uiteenspatte en mij deed realiseren dat dromen wel prima is, maar dat je er ook flink achter kan schuilen. Wat ook prima is, maar soms moeten er waarheden onder ogen worden gezien, en ik realiseerde me dat That Time Is Now...

Het achtvoudig pad op dus.

Lezen over dit proces maakt duidelijk dat het niet zomaar een vervolg-stappenplan is, maar dat de verschillende onderdelen op verschillende momenten in je leven ontwikkeld worden. Gewoon omdat je er dan aan toe bent. Ik merk aan alles dat op dit moment die van de juiste aandacht en de juiste inspanning aan bod zijn.

Even alle 8 op een rijtje:
1. juist begrip (die vier waarheden van een paar blogs terug)
2. juiste gedachten/intenties (loslaten van zelfzucht, gedachten van liefdevolle vriendelijkheid, mededogen en welwillendheid)
- deze twee vormen de groep van wijsheid -
3. juiste spraak (onthouden van leugens, roddel, onzinnig gepraat, harde woorden)
4. juist handelen (onthouden van doden, nemen wat niet gegeven is, seksueel wangedrag)
5. juiste wijze van levensonderhoud (geen handel in wapens, slaven, prostitutie, levende wezens, vergif of bedwelmende middelen)
- deze drie zijn de groep van moraliteit -
6. juiste inspanning (overwinnen van slechte gedachten en tot groei brengen van heilzame en goede gedachten)
7. juiste aandacht (bewustzijn van lichaam, gevoelens en geest)
8. juiste concentratie (meditatie)
- deze drie zijn de groep van concentratie -

Dus. Nogal een lijst en wij Westerlingen zullen hier een behoorlijke kluif aan hebben. Nummertje 3 bijvoorbeeld is voor de meeste mensen en dagbesteding... (en daar reken ik mezelf ook onder).

Erover nadenkend komen er verschillende gedachten naar boven over hoe ik nu leef. Redelijk gezond, redelijk juist in gedachten en intenties, maar er kan natuurlijk altijd wel wat veranderen. Helaas hou ik mezelf ook voor de gek over een aantal dingen, of wil ik graag dat bepaalde dingen heilzamer waren dan ze echt zijn. En dat dan samen met dat hooggevoelige, maak ik het er mezelf niet makkelijker op...

Bijvoorbeeld:
- Als ik hardloop met mijn muziek erbij, voel ik me zwaar en loom en duurt het naderhand uren voordat ik me weer prettig voel. Conclusie: niet zo goed voor mij dus. Alternatief: wandelen - yoga - euritmie

- Heel gemakkelijk grijp in naar koffie, chocola, lekkere koeken, snoep e.d. terwijl ik weet dat het niets dan ellende brengt (overgewicht, vele ziekten, stress, zenuwkwalen, etc.). Conclusie: misschien toch maar mee stoppen? Alternatief: eh... Iemand? Dit komt geloof ik neer op het eerlijk en op een juiste manier kijken naar waar die behoefte aan suiker en koffie vandaan komt. Wat maakt het dat ik dat zo nodig heb? De energie-rush? Het verdoven van doffe ellende?

- van naar het nieuws kijken en de krant lezen werd ik altijd heel zwaarmoedig en bijna depressief. Al die ellende kwam bij mij binnen alsof het bij ons thuis gebeurde. Conclusie: niet meer doen dus. Alternatief: af en toe een headline op de Guardian-site is meer dan genoeg...

Nou ja, zo kan ik nog wel even doorgaan, maar de grootste conclusie is toch wel dat ik gewoon aan het werk moet, dat pad op en die laan in, wroeten en onder ogen zien, en verder gaan, tissues in de prullenbak en op naar de volgende waarheid die onderzocht mag worden.

Misschien wordt het nog wel eens wat...2 comments:

lisette-Li said...

Poeh.. waar te beginnen?

Bij mij is m'n gewicht de laatste tijd ook nogal een issue. Niet vanwege weegschaal. (Die gebruik ik echt nooit!) Maar vanwege de schrikbarend kleine stapel kleren in mijn kast die ik nog aankan. En omdat ik niet dit gewicht wil hebben, ga ik ook niet geld uitgeven voor nieuwe kleren in deze maat, dus wordt ik er elke ochtend mee geconfronteerd.... :-(((
Maar... mijn wijze vrouw vertelde me dat ik het eten nodig heb om m'n leven op dit moment aan te kunnen, en dat er weer een tijd komt waarin het z'n functie niet meer heeft.
Dus. Nu ga ik de schade alleen binnen de perken houden, niet meer willen afvallen, maar op gewicht blijven. En ik ga vragen in het naai-atelier of ze een patroon voor een goed passend jurkje wil tekenen. En ik ga mijn ronde vormen waarderen....!

Het nieuws volg ik al jaren niet meer en ik mis het zeker niet. In alle blogs die ik lees vind ik de belangrijkste dingen wel terug en verder vind ik het nergens voor nodig om alle negativiteit van de wereld voorgeschoteld te krijgen. Ik merk ook dat ik gelukkiger ben als ik meningloos ben over dingen, milder ook voor mezelf.

En weet je wat voor grappigs mij is opgevallen? Dat ik pas groei als ik allang niet meer bezig ben ermee. Zolang ik mijn best doe om me dingen eigen te maken, lukt het niet erg. Heb ik het gevoel tegen de stroom in te zwemmen. En als ik er totaal niet meer mee bezig ben, merk ik opeens dat ik precies gekomen ben waar ik wilde. (Wat me trouwens nooit zou zijn gelukt zonder al die 'studie' !!!)

(Ik ben zo blij en verrast dat jij steeds komt met stukjes die gaan over waar ik mee bezig ben! Ik blijf je even via je blog schrijven, want geen tijd voor andere mailtjes... Komt later mss?)

Daniela (Daan) said...

mag ik jouw wijze vrouw lenen? Wel een oppepper...

Go with the flow, toch maar weer...

Jij nog beterschap met je kindje!!