mince pies
- 225g boter, koud, in stukjes
- 350g bloem
- 100g suiker
- 280g mincemeat (zelf maken met 1 appel in kleine stukjes rozijnen, sukade, citroensap, kaneel en nootmuskaat, evt. beetje brandy, dit met een blender tot moes maken)
- 1 klein ei
- poedersuiker, voor naderhand
zo ga je te werk:
- Om deeg te maken, kneed of knijp je de boter in de bloem, waarna je de suiker toevoegt en een beetje zout. Maak hier een bal van en kneed die lichtjes. Je kan het meteen gebruiken, of even alten koelen.
- Verwarm de over voor tot 200C, en beboter 2 muffin trays, waarna je kleine rondjes in die holletjes drukt, tot het ong. 1 a 1,5 cm hoog is. schep er genoeg mincemeat in tot het randje.
- Maak kleinere balletjes dan daarnet en maak die plat in je handen om dekseltjes te maken. Druk de randjes voorzichtig aan, zonder water of melk.
- Doe een beetje ei op de bovenkant. Laat het ong. 20 minuten bakken, totze goudbruin zijn. Laat 5 minuten afkoelen en doe er een beetje poedersuiker over. Kunnen ong. 3 a 4 dagen worden bewaard.
- 200g boter, zacht
- 200g donkere basterd suiker
- 200g bloem
- 4 eieren, geklutst
- 50g amandelen,
- 100ml sherry , sweet or dry, of brandy
- 85g candied peel, sukade
- 85g glacé cherries, in stukjes
- 250g rozijnen
- 250g krenten
- 100g pecan of walnoten
- fijn geraspte citroenschil
- 1½ tsp mixed spice
- 1½ tsp rosewater
- ½ tsp vanillepoeder
- ½ tsp bakpoeder
2. Mix de boter n de suiker, mik dan een voor een de andere ingrediënten er doorheen. Doe dit in een ronde cakevorm, waar je eerst twee lagen bakpapier in hebt gedaan.
bak eerst een half uur op 160C, daarna 2,5 uur op 140C.
3. Af laten koelen en het papier eraf pellen.
Kan meteen geserveerd, of goed ingepakt nog maanden houdbaar.
eet smakelijk!!!
met dank aan BBC Good Food
1 comment:
Wat leuk om dit bij jou te vinden! :)
Ik denk dat ik die mince pies maar eens ga proberen dit jaar... Is ook iets voor 'de keuken van' Daan, zal Jolande blij van worden!
XX
Post a Comment