Tuesday, 15 December 2009

- 12 dagen voor Kerst: *dag 3*


Heb een nogal schizofreen gevoel over Kerst.
Tot mijn 21e was het een ingetogen toestand, met kerk en zingen en engelen en goede voornemens en stilte en vooral heel serieus zijn. Toen ging ik naar mijn au-pair familie in East Sussex, en maakte ik kennis met een heel andere manier van Kerst vieren. In plaats van naar de nachtmis, gingen we naar de kroeg aan de overkant van het pleintje; in plaats van ingetogen sferen waren er heel melige spelletjes en werd vrolijke muziek gemaakt; in plaats van engeltjes waren er flessen wijn en zoveel eten als er daar op tafel kwam, daar deden wij thuis een week over...

En sindsdien weet ik het niet meer zo goed. Teruggekomen in Holland, tien jaar terug, zetten wij de Britse overdadigheid door, maar het voelde niet prettig. Het voelde zo leeg. En op de school van de kinderen was het weer ingetogenheid en stilte troef. Werd er niets gevierd, dan? Was het niet een klein feestje, dat terugkeren van het licht?

Het heeft nogal wat jaren geduurd voordat een balans tussen het prachtige stille, het diepzinnige van een antroposofische kerst en het feesterige, lolbroeken festijn van over de Noordzee gevonden was, maar ik geloof dat we hem nu wel hebben. Soms gaan we naar de kerk, omdat oma zingt, en dan is het iets speciaals, we gaan elke keer een eind wandelen, het bos in, en de maaltijd is een feestje, voor een keer. Maar wat het elke keer weer mooi maakt, is het kerstspel op school, omdat daar wel een balans zit tussen ingetogen (Josef, Maria, engel) en gekkigheid (de herders), tussen stilte en kabaal. Wij gedenken niet zozeer de geboorte van Jezus, als wel de geboorte van een nieuw jaar, nadat we het oude afsluiten en terugdenken, aan al het mooie en verdrietige, aan mensen en gebeurtenissen.


Wat zal het dit jaar weer brengen?

3 comments:

Jane said...

Mooi, ook het plaatje.

Barbara said...

Mooi verhaal Daniela! Ik geloof dat we met hetzelfde gevoel kerst vieren...

Daan (Dan) said...

lief, van jullie!
Een fijne aanloop, allemaal!!