Sunday, 10 October 2010

- mevrouwen helderder :: land of tidy -

Ik ben een beetje boos...
Nee wacht - ik ben nogal boos...
nee, niet goed...
ik ben heel erg boos...
nee, nog niet genoeg...
Ik ben woedend...
Ziedend...

Ik kom gisteren thuis, na een dag werken, en manlief vult mij in over de dag zoals die thuis (en elders) ging. Leuke dingen, opa en oma bezocht, Ots heeft gewonnen bij de voetbal, de pizza's waren gekocht, etc. Maar dan komt het. Er waren een paar mensen langsgekomen van de woningstichting (waarvan wij ons huis huren), en die vroegen of wij op de hoogte waren van al de commotie die in de wijk aan de gang is. Hij beaamt dit, en men vertelt hem ook over de gesprekken die zijn gevoerd met buurtbewoners over dingen waaraan zij zich storen of en manier die zijn geopperd om de buurt weer veiliger en prettiger te krijgen. En een van die dingen blijkt dat het vele groen die uit tuinen groeit storend werkt. Het ziet er zo slordig uit... En dan komt de mededeling dat ook wij op hun lijstje staan met huizen die een storend uiterlijk hebben... Onze bomen zijn te groot. Of wij ze willen snoeien tot de hoogte van de schutting. Want dat ziet er zoveel minder slordig uit...

Maar goed dat ik op die tijd in de winkel stond, anders hadden ze vast een heel ander verhaal te horen gekregen dan waar manlief ze mee afscheepte. Die is namelijk een stuk meewerkender dan ik. Ik had ze denk ik van mijn stoep gescholden, ze verteld waar ze hun stuk papier konden stoppen... Ik voelde me langzaam maar zeker zo woedend worden, laaiend, en ik dacht meteen aan onze buurvrouw die zich al jaren stoort aan onze tuin, dat zij nu dus haar zin zou krijgen, en ook dacht ik aan mevrouw Helderder, uit het Pluk van de Petteflet-boek. Dat ik in een land woon vol met mevrouwen Helderder, die zich storen aan alles wat anders is, bang zijn voor alles wat vreemd is, wat 'niet normaal' is, individueel en free-form, wat zich niet aan regeltjes houdt...

Net die ochtend las manlief het stukje voor van de spirituele kalender, wat mij al raakte, en wat zo toepasselijk bleek, nu. 'Voorschriften zijn er voor diegenen die niet geloven in universele liefde', stond er.

Universele liefde dus... De pot op met de mevrouwen Helderder van dit land!!!

english translation tomorrow...


- tekeningen van/pictures by Fiep Westendorp -

11 comments:

Dutch Apple said...

Nou ja zeg! Wat stom! Wij hebben ook van die buren die constant hints geven over ons huis en tuin. Maar ja hun hebben dan ook aaaaaale tijd van de wereld om daarmee bezig te zijn! Mijn tuin is geen prio 1 hoor! Ik heb wel betere dingen te doen ;-)

Daniela (Dan) said...

het waren niet de buren perse, maar een soort van buurtbewoners comité of zo, die hadden besloten dat de wijk leefbaarder zou worden als het er netter uit zou zien... Alsof je daar een probleem als waar onze wijk mee zit gaat oplossen... Waaaaahhh!!!! (sorry, moest er even uit...)

Elly said...

Sommige buren vinden het nodig om een flink stuk huis aan hun huis te zetten, met als gevolg dat ze geen tuin meer over houden, maar een metertje om nog te zitten, en ja....dan gaan ze klagen over onze grote prachtige groene boom! Die neemt nou net dat ene metertje zon weg!
Dus met enig leedvermaak en met gekrulde tenen hoor ik dit al acht jaar lang aan, een heerlijk gespreksonderwerp bij verjaardagen over en weer! Maar hij blijft lekker staan hoor, onze gouden Iep!
En die blaadjes straks weer, bakken vol, die nemen wij voor lief! Wat een herkenbaar stukje!

Daniela (Dan) said...

Zo denk ik ook over onze tuin, over het feit dat het geen betegelde toestand is, waar allerlei dingen groeien en bloeien, waar beestjes rondscharrelen... Maar onze buurvrouw houdt niet van natuur, van groeien waar je zin in hebt, van random, en wij zijn haar dus een flinke doorn in het oog. Maar ze zoekt het maar uit...

Daan said...

WaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahWoest!!!
Eikels en meer van dat soort woorden GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

Als ik jou was nam ik een bak zaad van het een of ander snel verspreidend prachtig bloemen/onkruidachtig groen en verspreide het met al mijn universele liefde door de hele buurt!!!!

Hang in there girl, weg met de MevrouwHelderderderders, dat zijn de ergste!

-x-

Daniela (Dan) said...

goed idee!!! sowing seeds of love, zoals dat liedje ooit ging...

x

li-lisette said...

Nou! Weet je WAT erg issss.... (stelletje afgestompte gifspuiters)? Als alle tuinen om je heen betegeld zijn... Wateroverlast omdat het regenwater niet weg kan zakken. (was ooit es in het nieuws, dat het zo slecht is voor het milieu, al die betegelde tuinen!!!) en in de zomer veeeels te warm, doordat al het heerlijk verkoelde groen is ingeruild voor warmteuitstralende tegels.... (om nog maar niet te spreken van het geluidsoverlast, door al dat echo-ende beton!)

DAAR zouden ze wat aan moeten doen!!! ipv alle mens-dier-plantvriendelijke mensen het land uitjagen....grrrrr!

Daniela (Dan) said...

nou, het leeft nogal geloof ik... Blij dat ik niet de enige ben die heel erg boos is hierover... Heb al bijna slaande ruzie gehad met wederhelft omdat hij zo laconiek makkelijk heeft ingestemd met het voorgestelde kortwieken...

Ik ga er minstens een paar stinkende mailtjes aan weiden, aan deze en gene..

Miriam said...

Hoihoi, hier m'n eerste reactie op jouw blog (ik ben via A&K hier gekomen, was gecharmeerd van je 'week van')

Hoe raar dat het groen intomen tot een betere buurt zou leiden?! Hoe groener een wijk hoe beter men zich voelt, daar is ooit onderzoek naar gedaan. Ik zou ook hels zijn hoor, en volgens mij kunnen ze je niet meteen verplichten tot zo'n drastische snoei (zeg maar bijna kap) Er is vast iemand (bomenstichting?) die je kan helpen mocht dat nodig blijken.

Ons nieuwe huis heeft ook allemaal tegels in de tuin liggen (met een randje schaamgroen) dat gaat rap veranderen als we er wonen! Ik zit nu al plannen te maken (sowing the seeds of love!)

Sterkte hiermee!
Groetjes
Miriam/Mirimam

Daniela (Dan) said...

he leuk, een nieuwe!!
En je hebt een punt daar - ik heb al met mijn raadslid (GroenLinks) gemaild, of zij iets meer weet van dit soort dingen...

Helaas is mijn man niet te vermurwen in deze (verdenk hem ervan al een hekel aan al dat groen in onze tuin te hebben, stiekem...), dus ik sta een beetje alleen...

Elly said...

Oh, geweldig om dit allemaal te lezen!
Ik dacht dat ik de enige was, die een hekel had aan splinternieuwe tegels en schuttingen overal (WELKOM IN MIJN KISTJE) ik ben denk ik een uitzondering in de buurt waar ik woon, maar ja....het boerenleven haal je er nooit uit hé? Dus hier woekeren frambozen, ben trots op onze boom en ieder plantje krijgt een fatsoenlijke kans om iets groots te worden!
Weetje wat lekker zaait? Stokrozen en Goudsbloemen! Ik wil je wel wat opsturen....die krijg je nooit meer weg! Zelfs mevr.Helderder niet!
Succes, en blijf je groene hart volgen!