Thursday, 11 March 2010

- ga je schamen!! -


In het 'kunstenaars-herstel-proces-boek' waarin ik nu bezig ben (deze dus), aanbeland bij het sub-hoofdstukje 'schaamte'. Het valt in het hoofdstuk Boosheid en raakte een open zenuw bij me. Want schaamte is een van de dingen die een aanstormend kunstenaar (of een teen in het water stekende probeerder zoals ik) doen ineen krimpen van angst, maakt dat het penseel netjes schoon in de pot bij de anderen blijft staan, dat de stofjes in de mand blijven liggen en de manuscripten ongelezen in de kast blijven liggen. Want de boodschap die van jongs af aan is meegekregen - Schaam je voor die egocentrische bezigheden! Schaam je voor wat je allemaal denkt! Schaam je voor de boosheid die je laat zien! Schaam je voor die smerige gevoelens waar je over schrijft!!! - zit er als een heipaal in geramd en die laat zich niet zomaar verwijderen door dromerijen en wringende talenten... Daar is meer voor nodig. Erover schrijven, bijvoorbeeld. Openhalen, die zenuwen. Blootleggen die handel... en maar door de pijn heengaan. want als je het maar door laat gaan, blijf je ermee zitten... Net als die onbehandelde ontstoken zenuw.

Maar natuurlijk is het niet makkelijk - even door je schaamte heengaan... Het zit er bij mij al 40 jaar, en het is doorgegeven door mensen die nog langer met schaamte rondlopen, in een maatschappij die er nog een paar bij heeft bedacht en de oude schaamte-onderwerpen vrolijk volhoudt, of jou het idee geven dat je wel heel suf en stom bent als je daar nog mee zit...

Waar ik me allemaal voor schaam? Ja, daag...

4 comments:

li-lisette said...

wel eens van familie-opstellingen gehoord? Ik kom het de laatste tijd overal om me heen tegen. Niet zelf ervaring mee, maar schijnt errug goed te zijn, juist voor die generaties-meegaande-lastigheden!!!!!

Daniela (Dan) said...

ja, ken het wel, ook niet uit eerste hand. Misschien moet je het eens proberen, als het zo steeds op je pad komt? (synchroniciteit, my dear...).

Ik hou het voorlopig bij dit boek, kan er nog heel veel van leren!!

Elly said...

heerlijk hoor familieopstellingen ;-) ruimt fijn op
Nog heerlijker kan een klankheling zijn , geluid geven aan wat je voelt tegenkomt beleefd ;)
( vanaf 1 april heb ik een praktijkruimte ;-) kom je fijn eens langs )
Stom he steeds weer die schaamte , los ervan is veel fijner ............
VRIJ

Daniela (Dan) said...

jaa... Het begint te komen, al blijken er nog wel een paar te zitten die nogal hardnekkig zijn...

Waar is je praktijkruimte, b.t.w.? In de buurt van West Brabant???